Skischoenen en voeten

Skischoenen met het comfort van een pantoffel en zonder een centje voetpijn de berg afzoeven, welke skiër droomt er niet van. Voor veel beginnende wintersporters zijn skischoenen een ware last. Ze wegen behoorlijk zwaar, lopen moeilijk en willen nog wel eens knellen. Toch vormen ze een essentieel onderdeel van je skiuitrusting. Skischoenen zijn rigide en stug waardoor ze zich niet vormen naar jouw voet. Dit maakt een skischoen op maat een betere optie. Wil je hierover meer weten, lees dan deze blog. Skischoenen en voeten PodoCure praktijk

Skischoen op maat

Vandaag de dag voeren skischoenmerken een ware concurrentiestrijd om confectieskischoenen die ze voorzien van technieken en oplossingen waarmee ze voor een relatief lage prijs te personaliseren zijn. Natuurlijk zullen skischoenen nooit aanvoelen als een paar superdeluxe sportschoenen. Wel zullen deze skischoenen op maat sneller aansluiten bij jouw skistijl en skiniveau. Zo moet een hele dag zonder pijn te verdragen zijn!

Keuzetips

Skischoenen (op maat) zijn de belangrijkste schakels tussen je ski’s en je lichaam. Daarom volgen hieronder zes belangrijke tips die jou helpen bij het maken van de juiste keuze.

1. Kijk uit met skischoenen op leeftijd

Vraag jezelf bij skischoenen die ouder zijn dan 10-15 jaar of ze nog voldoen én veilig zijn! Kunststof skischoenen worden namelijk poreus en harden uit.

2. Laat jezelf goed informeren

Het internet staat vol met informatie, reviews en testen over skischoenen waardoor het lastig is om het kaf van het koren te scheiden. Een skischoen kopen via internet is net Russisch roulette. Goede informatie over skischoenen (op maat) verkrijg je in een gespecialiseerde skiwinkel. PodoCure praktijk kan daarbij een aantal skiwinkels adviseren.

3. Houd rekening met temperatuurverschillen

Door het grote temperatuurverschil zijn skischoenen een stuk stijver op de piste dan in de winkel. Voor de gemiddelde Nederlandse wintersporter die één à twee weken gaat skiën is een te stijve skischoen niet aan te raden. Probeer je nieuwe skischoenen na aankoop minimaal een keer uit in een skihal met echte sneeuw (en dus koude). Een periode van 3 tot 6 weken is hiervoor meestal toereikend.

4. Ken je eigen skistijl

Neem een skischoen die bij je skistijl past. Kies je voor een race-, performance- of comfortskischoen? Over- of onderschat jezelf niet. Het blijkt toch maar weer vaak genoeg dat vrouwen zich onderschatten en mannen zich overschatten.

5. Kies voor skischoenen op maat

Veel skiërs hebben skischoenen die één tot zelfs drie maten te groot zijn. Dit is overigens een van de grootste veroorzakers van klachten bij skischoenen. De juiste skischoenmaat wordt bepaald door een gedegen voetanalyse en een schaalmeting. Hierin zijn drie mogelijkheden: comfort-, sport- en racemaat.

Skischoenen worden alleen in hele maten geproduceerd, halve maten bestaan niet. Hierdoor blijven ze betaalbaar omdat er anders twee keer zoveel mallen gemaakt moeten worden. De halve maat kan worden aangepast door onder andere aangepaste binnen zooltjes.

6. Wees voorbereid

Voordat je skischoenen op maat gaat passen, wees dan al voorbereid. Neem je eigen skisokken, oude skischoenen en eventueel je aangepaste binnenzooltjes mee. Als je jouw klachten en problemen bij je vorige skischoenen goed omschrijft, dan kan de verkoper hiermee aan de slag.

Verzorg je voeten goed voordat je naar de winkel gaat. Zo zal je voor een betere analyse de sokken moeten uitdoen. Bij het passen van de skischoen kan nagellengte invloed hebben op de maat!

Last but not least, nog één extra tip: Bouw nu al skiconditie op

Skiën belast je lichaam op een bijzondere manier. Je bent opeens de hele dag buiten en sport zo’n 4 tot 6 uur achter elkaar, misschien wel meer. Bovendien gebruik je spieren die je normaal nauwelijks gebruikt. Gelukkig kun je het overgrote deel van de blessures voorkomen door je spieren goed voor te bereiden.

Advies nodig? PodoCure praktijk helpt je graag goed voor te bereiden op een geslaagde skivakantie.

Decembermaand actie (cadeautip! ?)

Voor een voetanalyse in combinatie met een voetbehandeling (inclusief sportgel) betaal je deze maand € 27,50 in plaats van € 32,50. Ga goed voorbereid op wintersportvakantie en maak snel een afspraak!